Studieboeken bespaartips

Gepubliceerd op: maandag 15 augustus 2016

Studieboeken kopen is een van de grotere kostenposten in je studieloopbaan. Ieder jaar heb je nieuwe studieboeken nodig, waardoor de totale kosten op kunnen lopen tot over de € 1.000. Tijd om op te besparen dus! Onderstaand vijf bespaartips:

Koop tweedehands studieboeken
Een logisch advies met een site als de onze. Toch is het tip waar het meest mee te winnen valt. Gemiddeld bespaar je al snel 50 procent, in de winkel ben je dan ook het dubbele kwijt. Het voordeel kan nog verder oplopen. Zeker bij studieboeken die veel gebruikt worden.

Zoek direct studieboeken

Informeer of een vorige druk ook kan
Van sommige studieboeken komt ieder jaar een nieuwe druk uit. Soms zijn de wijzigingen ten opzichte van een vorige druk minimaal. Dit terwijl de voorgaande druk veel voordeliger te koop is. Informeer dan ook bij docenten wat het verschil is. Gaat het om enkele bladzijden, dan kun je besluiten om de goedkopere eerdere druk tweedehands te kopen.

Koop per semester
Koop niet in één keer voor het hele jaar studieboeken. Dit heeft twee voordelen. Wanneer je tussentijds besluit te stoppen met de studie, zit je niet opgescheept met studieboeken die je toch niet gebruikt. 

Bovendien kan je bij docenten informeren of de studieboeken ook daadwerkelijk gebruikt worden. Je zult de eerste niet zijn die dure titels koopt die maar kort gebruikt worden. Zeker zonde als je ze nieuw gekocht hebt.  

Leen boeken
Informeer bij de bibliotheek welke boeken je kunt lenen die op je lijst staan. Wanneer je de studieboeken bijvoorbeeld slechts één semester nodig hebt, is lenen ook een optie. Uiteraard heeft dit ook nadelen. Wat aantekenen in het boek aanbrengen wordt niet gewaardeerd door de bibliothecaris. Ook heb je sommige studieboeken wel langer nodig, waardoor lenen weer minder handig is.